Hozzávalók: |
Elkészítés: |
||||||||||
5-6 kis krumpli (kb. 20 dkg), 2-3 szál sárgarépa, 1-2 szél fehérrépa, 30 dkg gomba, 1 tojás, 10 dkg finomliszt, 1 közepes vöröshagyma, zsír, só, pirospaprika, petrezselyemzöld |
A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk, a répákat és a gombát szeletre, a krumplit 1 cm-es kis kockákra, a hagymát finom kis kockákra, a petrezselyem zöldjét igen apróra vágjuk. Forró zsírban csipetnyi sóval megfonnyasztjuk a hagymát, egymás után rátesszük és két-két percig pároljuk először a fehérrépát, majd a sárgarépát, gombát és végül a krumplit. Mindegyik zöldséget külön egy-egy csipet sóval megsózunk. Ha vége a párolásnak, felöntjük másfél-két liter vízzel, és csendesen forraljuk fedő alatt. Míg a leves fő, a tojásból és a lisztből kemény, de nyújtható tésztát gyúrunk. Kinyújtjuk 2 milliméter vékonyra, éles-hegyes, lisztezett késsel 4-5 cm széles csíkokra vágjuk, jól meglisztezzük, egymásra tesszük, és 2-3 milliméter széles metéltre vágjuk. Néha-néha szétrázzuk, ha a kés összenyomná, és kevés liszttel átforgatjuk. Mire a tészta elkészül, a zöldség is megfő. Nagylángra tesszük, folyamatosan keverve beleszórjuk a tésztát és a petrezselyemzöldet is. Két-három perc alatt megfő a tészta, lehet tálalni. Nagyon finom, üde ízei vannak, különösen, ha a zöldségért nem a boltba, hanem a kert végébe mentünk. :-) Én a tésztát tönkölylisztből csinálom, így ugyan egészségesebb, de legalább jó kemény, ahogyan szeretem. -:) Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt. JK - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése közepesen időigényes.
|
Kimaradt a lényeg, a szalonna zsirban pirított piros paprikás "suhintás!" :)